Auto Leasen

Auto leasen is een veel voorkomende manier om een auto te rijden zonder dat je het volledige bedrag hoeft te betalen. Er zijn verschillende manieren om met een maandelijkse betaling een auto te rijden, zowel voor privé als zakelijk gebruik.

In deze tekst gaan we dieper in op het leasen van een auto, de verschillen tussen zakelijk en privé lease en de mogelijkheden voor ZZP’ers.

Ook bespreken we hoe je goedkoop een auto kunt leasen, met behulp van een calculator en zonder dat je allerlei cijfers nodig hebt.

Auto leasen

Een auto leasen houdt in dat je een auto als het ware “huurt” voor een bepaalde periode, waarbij je maandelijks een vast bedrag betaalt aan de leasemaatschappij. Dit bedrag is inclusief de kosten voor onderhoud, verzekering en belasting. Aan het einde van de leaseperiode lever je de auto weer in bij de leasemaatschappij en kun je eventueel een nieuwe auto uitkiezen en leasen. Het voordeel hierbij, is dat je niet in één keer een groot bedrag hoeft neer te leggen voor een nieuwe auto.

Auto leasen

Auto lease privé

Als je als particulier een auto wilt leasen, dan kun je kiezen voor privé lease. Hierbij betaal je een vast bedrag per maand en zijn alle kosten inbegrepen. Je hoeft alleen nog maar te tanken en eventuele boetes te betalen. Privé lease is vooral interessant als je graag in een nieuwe auto wilt rijden, zonder dat je hier een groot bedrag voor neer wilt leggen.

Auto lease zakelijk

Als ondernemer kun je ervoor kiezen om een auto te leasen voor zakelijk gebruik. Hierbij betaalt de onderneming het leasebedrag en worden alle kosten opgenomen in de boekhouding. Ook hierbij geldt dat je maandelijks een vast bedrag betaalt en dat de leasemaatschappij verantwoordelijk is voor het onderhoud en de verzekering van de auto. Een groot voordeel van zakelijk leasen is dat je gebruik kunt maken van fiscale voordelen, zoals de aftrek van btw, rente en de investeringsaftrek.

Auto leasen goedkoop

Wil je graag goedkoop een auto leasen? Dan is het aan te raden om te kijken naar tweedehands auto’s. Deze zijn over het algemeen goedkoper dan nieuwe auto’s.
Maar dat geldt alleen voor financial lease. Wil je een tweedehands auto operational leasen, dan zijn die vaak duurder per maand, omdat die auto’s eerder onderhoud nodig hebben, vaker een kortere leaseperiode ingezet kunnen worden en er geen inkoopkorting op de auto doorgerekend kan worden in de leaseprijs.
Kies je voor financial lease, dan is het wel belangrijk om te kijken naar de staat van de auto en het aantal kilometers dat deze al heeft gereden. Zo voorkom je dat je na een korte periode al tegen hoge kosten aanloopt.

Auto leasen ZZP

Als ZZP’er kun je ook leasen voor zakelijk gebruik. Hierbij kun je kiezen voor financial lease, waarbij je de auto koopt en deze in termijnen afbetaalt. Aan het einde van de looptijd ben je eigenaar van de auto. Ook kun je kiezen voor operational lease (privé of zakelijk), waarbij de leasemaatschappij verantwoordelijk is voor het onderhoud en de verzekering van de auto. Als ZZP’er is het belangrijk om goed te kijken naar de kosten en de mogelijkheden van een leaseauto. Het kan financieel aantrekkelijk zijn om een auto te leasen, maar het is belangrijk om de verschillende opties goed te vergelijken.

Auto leasen calculator

Om te berekenen wat een auto je per maand gaat kosten, kun je gebruik maken van een lease calculator. Hierbij vul je onder andere het merk, het model, de leaseperiode en een slottermijn in. Op basis van deze gegevens berekent de calculator wat je maandelijks moet betalen voor de auto. Zo kun je makkelijk verschillende leaseopties met elkaar vergelijken en de beste keuze maken.

Auto leasen zonder cijfers

Als je je jaarcijfers (nog) niet klaar hebt en je wil een auto rijden en betalen per maand, dan kun je ook leasen met financial lease zonder cijfers. In 90% van de gevallen is het dan mogelijk om een financial lease auto te gaan rijden. Soms wordt dan een aanbetaling gevraagd, maar dat ligt aan de hoogte van het leasebedrag, de bestaansduur van jouw bedrijf en overige betaalverplichtingen.

Conclusie

Het leasen van een auto is een interessante optie voor zowel particulieren als ondernemers. Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals privé lease en zakelijk lease, en ook voor ZZP’ers zijn er opties. Als je goedkoop uit wilt zijn, dan kun je kijken naar tweedehands auto’s en de leaseprijs en het aantal kilometers per maand. Het is belangrijk om de verschillende leaseopties goed te vergelijken en eventueel gebruik te maken van een lease calculator. Als je geencijfers hebt, dan kun je kiezen voor financial lease. Zo kun je zonder gedoe genieten van een nieuwe auto.